Методичні інструменти деконструкції російських пропагандистських міфів як засіб формування медіаімунітету учнів на уроках історії України - Сніда, Євгеній (Науково-теоретичний альманах Грані, 2026)
адів загальної середньої освіти. За умов повномасштабної війни шкільна історична освіта повинна відігравати ключу роль у формуванні національної інформаційної безпеки, оскільки держава-агресор цілеспрямовано конструює історичні міфологеми для виправдання колоніальної політики та збройної агресії. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати й запропонувати комплекс дієвих методичних інструментів для деконструкції російських історичних міфів, що сприятимуть формуванню стійкого медіаімунітету в учнів 10–11 класів під час вивчення історії України у закладах загальної середньої освіти. Методологія. Застосовано загальнонаукові та спеціальні методи: аналіз і синтез, типологізацію (для класифікації міфів), педагогічне моделювання (для розроблення методичного комплексу) та міждисциплінарний підхід, що поєднує дидактику історії з концепціями медіаграмотності. Результати. Здійснено типологізацію ключових російських історичних міфів у контексті тем шкільної програми з історії України для учнів 10–11 класів (міфи про «недержавність», територіальні претензії, глорифікацію тоталітаризму, дискредитацію українського визвольного руху). Узагальнено, що директивне спростування фейків є малоефективним, адже може викликати несприйняття в учнів. Натомість запропоновано систематизований чотирирівневий комплекс діяльнісних інструментів: 1) метод компаративного джерелознавства; 2) інтеграцію технологій фактчекінгу; 3) створення «когнітивного дисонансу» та дискусії; 4) проєктну діяльність зі створення контрнаративів. Висновки. Доведено, що систематичне використання зазначених інструментів може докорінно змінити освітню парадигму, трансформуючи вчителя з ретранслятора знань у модератора дослідницького процесу. Знання, здобуті учнями через власне дослідження та подолання сумнівів, сприятимуть формуванню стійкої національної ідентичності й життєво потрібних компетентностей та медіаімунітету до інформаційних маніпуляцій.