Інтеграція штучного інтелекту в освіту майбутніх вчителів фізики - Джалілова, Севіндж (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Трансформаційний потенціал штучного інтелекту в освіті базується на архітектурі трансформаторів, здатних діагностувати помилкові уявлення студентів з високою точністю та, отже, валідністю. Тим не менш, студенти все ще стикаються з постійними когнітивними труднощами у вивченні фізики, включаючи помилкові уявлення та прогалини у фонових знаннях. Тому гіпотеза дослідження полягала в тому, щоб висунути гіпотезу про доцільність використання ChatGPT як додаткового педагогічного інструменту в рамках конструктивістського дослідницького підходу для покращення концептуального розуміння та усунення помилкових уявлень у курсі термодинаміки для студентів-першокурсників, які є майбутніми вчителями фізики. Метою дослідження було вивчити ефективність використання ChatGPT, генеративного чат-бота на базі штучного інтелекту, як додаткового педагогічного інструменту в курсі термодинаміки для студентів-першокурсників, майбутніх вчителів фізики. Наукова новизна дослідження полягає у розкритті механізму покращення концептуального розуміння студентами принципів термодинаміки, усунення помилкових уявлень у складі знань та створення інтерактивного навчального середовища через ChatGPT, що відкриває нові можливості для вдосконалення освітньої практики у професійній освіті. Результати дослідження показали, що експериментальна група студентів значно перевершила контрольну групу в покращенні концептуального розуміння та зменшенні якісних помилкових уявлень. Отримані результати підкреслюють великий потенціал ChatGPT у STEM-освіті в рамках конструктивістського навчального середовища для її трансформації. Практичне значення результатів дослідження представлено специфічним педагогічним інструментарієм, який може виступати додатковим засобом покращення концептуального розуміння та усунення помилкових уявлень у курсі термодинаміки для студентів-першокурсників – майбутніх вчителів фізики.