Супервізія та інтервізія як сучасні форми удосконалення навчального процесу в гуманітарних закладах вищої освіти України - Мога, Микола (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність. Реалії сьогодення в Україні помітно вплинули на особливості організації та проведення навчального процесу у всіх освітянських ланках, включаючи вищу школу. Особливо це стосується вузів, в яких відбувається підготовка майбутніх педагогів, психологів та медиків. Всі ці професії людиноцентровані, тобто орієнтовані на потребу людини і на удосконалення стану людини як особистості. Сама людина є дуже складною біосоціальною субстанцією з великим числом ступенів варіативності як в біологічному, так і в соціальному аспектах. Для вивчення всіх цих варіацій треба дуже багато часу, що сьогодні стає майже нереальним при традиційній організації навчального процесу. Традиційна форма навчання (офлайн) в значному ступені зменшилась за своїм обсягом і поступилася в значній мірі новітньому дистанційному формату (онлайн). Педагоги у просторовому вимірі вимушені були дистанціюватися від студентів і інтернів. Самі здобувачі вищої освіти аналогічним чином дистанціювались один від одного, від своєї академічної групи. Мета статті полягає у дослідженні особливостей супервізії та інтервізії як інноваційних форм становлення фахівців-гуманітаріїв, яка є ефективною в сучасних українських умовах набуття здобувачами вищої освіти, зокрема, медичних та педагогічних професійних компетенцій. Результати. Виникла необхідність в модернізації традиційної системи вищої педагогічної освіти в Україні, спираючись на накопичений у світі прогресивний освітянський досвід та на вельми специфічні українські реалії. Такою інноваційною основою можуть стати такі, відносно нові в Україні, навчальні форми, як супервізорство та інтервізорство. В кожній із них було виявлено як позитивні аспекти, так і недоліки. Саме варіювання цими двома основними формами надає можливість враховувати всі ті складні особливості сьогодення, які реально існують на теренах освітянської України. Запропоновано основні моделі ефективного сполучення супервізії та інтервізії, а також їх комбінування в навчальному процесі гуманітарних закладів вищої освіти.