Цифровий вимір політичного дискурсу на прикладі наративів Spec ops: the line - Дубель, Михайло (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність. Відеоігри давно є інструментом передання певного наративу у політичному дискурі. Зазвичай, особливо, якщо роль протагоніста віддавалася солдату армії певної країни, це могло вести до просування прихованої або не дуже пропаганди. Актуальність дослідження полягає у тому, що попри вихід гри Spec ops: the line ще у 2012 році, теми, що підіймаються у цьому творі є достатньо класичними, при цьому не включаючи пропаганду, але поданими в унікальній манері. Метою дослідження є визначення специфіки цифрового виміру політичного дискурсу на прикладі гри Spec ops: the line. Результати. Для того, щоб трикутник Карпмана працював, необхідно щоб були наявні три елементи – рятівник, жертва та агресор. Звісно, розробники надають нам, здавалося б, в обличчі Уокера типового рятівника, жертвою вступають мешканці міста, а ось роль агресора буде змінюватися по ходу розвитку сюжету. На перших етапах гри, Уокер із загоном зустрічає повстанців, що сприймають їх за тридцять третій батальйон і вступають у перестрілку. Проте, пізніше, нашими основними супротивниками стають представники саме цього батальйону. Далі, ближче до кінця гри мішенню для гравців можуть стати мирні мешканці Дубаї, стає зрозуміло, що агресор був інший. Висновки. Зазначено, що основний мотив, що несе гра, є антивоєнний наратив, що підштовхує до пацифістських політичних течій. У дослідженні серед наративів твору в першу чергу виносилася критика героїзму, принаймні, коли цей героїзм створюється штучно. Як підсумок, потрібно зазначити, що саме подібні твори дозволяють у певній мірі виступати інструментом для діалогу з гравцем – спостерігати за їхнім вибором у сюжеті, порівнюючи частку від загальної суми рішень, або шляхом певних написів на екрані під час завантажень, особливо ближче до завершення: «Чи відчуваєте Ви себе героєм, вбиваючи американських солдат?».