Компаративний аналіз «потоку свідомості» у філософії А. Бергсона та Е. Гуссерля - Чуйкова, Олена (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
урсах воно залишається ведучим та організує навколо себе соціально-культурний простір. Компаративний аналіз феноменологічного та інтуїтивного напрямків філософії може розкрити приховані сенси «потоку свідомості», які актуалізовані у сьогоденні. Мета: дослідити концепт «потоку свідомості» у аспекті тривалості суб’єктивного усвідомлення часу в усіх його складових властивостях та оцінити перспективу довгого тривання як «історичного часу»; провести компаративний аналіз «потоку свідомості» у філософії інтелектуального інтуїтивізму та феноменології. Методи: компаративний, феноменологічний, аналітичний, історико-філософський, світ-системний. Результати дослідження. Концепт «потоку свідомості» є багатоскладним. Визнання часового досвіду робить поняття апостеріорним. А. Бергсон уводить метафізичне поняття абсолютного часу, яке знаходиться у «речі-у-собі». Е. Гуссерль редукує оманливі психологічні відомості про свідомість людини, щоб дістатися рівня «чистої свідомості», трансцендентального суб’єкта. Відмінність полягає у послідовності тонів музичної мелодії феноменологічного часового потоку, а інтуїтивна позиція вимагає вільної творчості, яка притаманна діям з сінематографічною плівкою. Висновки. Встановлено, що філософія потоку свідомості і часового потоку у феноменології та інтуїтивізму має певні збіги та відмінності. Обидві концепції оперують поняттям часового досвіду, що робить їх апостеріорними, але водночас не відмовляються від суб’єктивної та часової метафізики. З’ясовано, що концепції базуються на часовому триванні «потоку свідомості», яке має вплив, історичну перспективу і тому переходить до понять «довгого тривання» та «історичного часу».