Напрями підвищення конкурентоспроможності будівельного сектору - Мусаєв , Хазар Акіф (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
У сучасній глобальній економіці життєво важливим є сталий і довгостроковий розвиток стратегічних секторів, особливо будівельної галузі. Будівельний сектор відіграє провідну роль у формуванні національної інфраструктури, впровадженні містобудівної політики та забезпеченні зайнятості. Його ефективна організація не тільки задовольняє внутрішній попит, а й сприяє розвитку експортоорієнтованого потенціалу, залученню іноземних інвестицій, зміцненню національної економічної конкурентоспроможності. Як ключовий рушій економічного розвитку в будь-якій країні, підвищення конкурентоспроможності будівельного сектору має вирішальне значення для сприяння стійкому економічному зростанню, покращенню якості інфраструктури та підвищенню інвестиційної привабливості. Це дослідження містить системний аналіз конкурентоспроможності будівельного сектору, спираючись як на місцеву, так і на міжнародну практику. Аналіз показує, що будівельні проекти в різних економічних регіонах Азербайджану сприяють не тільки оновленню інфраструктури, але й підвищенню загальної конкурентоспроможності будівельного сектору. У висновку наголошується, що перетворення будівельного сектору на конкурентоспроможну, інноваційну та стійку галузь має важливе значення для ширшого економічного розвитку та суспільного добробуту. Незважаючи на те, що численні виклики залишаються, скоординовані зусилля, спрямовані на впровадження технологій, підвищення людського капіталу, реформування нормативно-правової бази, фінансове сприяння та інтеграцію сталого розвитку, пропонують реальний шлях вперед. Політики, зацікавлені сторони галузі, наукові кола та міжнародні партнери повинні узгодити стратегії та ресурси для реалізації повного потенціалу сектору в умовах мінливого глобального ландшафту.