Інструментарій регулятивного впливу центрального банку на валютний ринок країни - Квасницька , Раїса; Іщук , Олексій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2025)
Актуальність. Українська економіка була і залишається вразливою до коливань валютного курсу, що є потужним інфляційним фактором. Тому важливим механізмом забезпечення макроекономічної стабільності та захисту економіки від зовнішніх шоків є валютне регулювання. Воно відіграє важливу роль у підтримці монетарної стабільності країни, стримуванні інфляції та забезпеченні умов для зовнішньоекономічної діяльності. В статті досліджено суть валютного регулювання, різні інструменти його реалізації, їх переваги та недоліки, а також проаналізовано ефективність їх застосування. Метою дослідження є визначення суті, особливості застосування інструментарію валютного регулювання та його впливу на валютний ринок країни. Результати. Визначено суть валютного регулювання із конкретизацією особливостей застосування інструментів валютної політики держави. Проведено аналіз функціоналу інструментів валютного регулювання в Україні за 2020-2024 рр. Обґрунтовано, що важливим інструментом активізації та розширення спектру валютних відносин є врахування та мінімізація ризиковості їх здійснення. Систематизовано зовнішні та внутрішні методи управління валютними ризиками банківських та небанківських установ. Висновки. На основі результатів визначено, що: валютне регулювання є фундаментальним елементом валютної політики будь-якої держави, спрямованим на забезпечення стабільності економіки та досягнення стійкого економічного зростання; ефективне валютне регулювання вимагає комплексного та збалансованого застосування різних інструментів, вибір яких залежить від поточних макроекономічних умов, цілей валютної політики та рівня ризиків; вирішальне значення для стабільності функціонування валютного ринку загалом, а також успіху здійснення валютних операцій банків і небанківських установ має ефективне управління валютними ризиками.