Толерантність як діалогічна універсалія: філософські аспекти збагачення культурного поля - Troitska, O. M. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Становлення ненасильницького миру вимагає діалогізації полікультурного світу, яка постає необхідним інструментом гармонізації взаємовідносин суб’єктів культур. На основі аналізу результатів досліджень автор розкриває значні можливості толерантності у сучасній міжкультурній взаємодії та вказує на її потенціал для діалогу. За логікою аналізу пропонується перевести рефлексію щодо толерантності у площину діалогічних універсалій, які у філософському розумінні складаються із загальних понять, ідей і мають для людини життєво орієнтовний смисл. У статті розглядається сутність діалогу і толерантності як природних властивостей людини й експлікується значення толерантності у культурних універсаліях та у праксеологічній площині духовнопрактичного осягнення і перебудови світу. Реалізація мети статті за допомогою феноменологічного підходу, теоретичноі реконструкції та аналітика щодо толерантності уможливлюють пошук корисних конструктів більш ефективної її імплементації у науковоосвітній та соціальнокультурний простір, тим більше, що у сучасній філософії універсалії все частіше розглядаються як універсалії культури. Вони як основа розуміння світу, як концептуальна засада його перетворення людиною або її адаптації до нього, імпліцитно формуються у культурноосвітньому просторі особистості і постають, з одного боку, орієнтаційною основою у виборі життєвих стратегій і певним інструментарієм сприйняття явищ дійсності, з іншого інтелектуальним поєднанням образів у цілісну картину універсуму.