Вплив сімейних конфліктів на формування підлітків та шляхи їх усунення - Гусейнова, Джаміля (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Сім'я – мала соціальна група, життя якої склалося історично, члени якої близькі між собою шлюбними чи родинними зв'язками, спільним життям, взаємною моральною відповідальністю та іншими зв'язками. Сім'я виникла раніше за класи, нації, держави – ще в первісні часи. Сімейні конфлікти можуть істотно вплинути на психологічний та емоційний розвиток підлітків. Ці конфлікти можуть призвести до почуття стресу, тривоги та впевненості в собі в процесі формування власної ідентичності. Спостерігаючи за суперечками між батьками, підлітки дізнаються, якими мають бути стосунки, як слід вирішувати конфлікти та як емоційно реагувати. З цього боку підходили до аналізу та зазначали ідеї та міркування з посиланням на праці вчених. Зараз у всьому світі традиційна модель сім'ї переживає кризу. Думка про існування кризи приймається беззастережно. У зв’язку з цим активізувався пошук відповідей на причини кризи в різних суспільствах, на якій стадії перебувають процеси занепаду сімейних цінностей, наскільки вони глибокі, де є шляхи виходу та інші питання. Це зробило вислів «Сім’я – маленька держава – держава – велика сім’я» актуальнішим як ніколи. Складність проблеми зумовлена ​​ще й тим, що зараз інститут сім’ї парадоксальним чином зазнає тотального впливу та великого тиску практично з усіх важливих підсистем суспільства – культури, інформації, економіки, політики, охорони здоров’я, освіти тощо. Суб'єктний характер сім'ї все більше посилюється, внаслідок чого змінилися також ролі чоловіка і жінки в сім'ї. Проблемна поведінка підлітків відноситься до поведінки, яка відхиляється від нормальних стандартів, очікуваних у суспільстві, коли підлітки дорослішають. Зазвичай він використовується для вимірювання фізичного та психічного здоров'я і розвитку соціальних функцій підлітків як асоціальної поведінки. Специфічні прояви проблемної поведінки підлітків включають невідповідне ставлення до навчання, погані міжособистісні стосунки та шкідливі життєві звички. Відповідні дослідження показали, що проблемна поведінка підлітків є постійною та може суттєво впливати на вживання алкоголю дорослими, насильство і навіть злочинність. Це не тільки впливає на здоров'я підлітків, але й не сприяє гармонійному та стабільному розвитку суспільства. Було виявлено, що на проблемну поведінку підлітків в основному впливають окремі особи, сім’ї, школи та суспільство, а дисгармонійні стосунки між батьками та дітьми, насильство в школі та соціальний порядок є важливими факторами, які її спричиняють. У цьому дослідженні зроблено спробу вивчити механізм формування та шлях впливу проблемної поведінки підлітків на чотирьох рівнях особистості, сім’ї, школи та суспільства, починаючи від зовнішнього середовища та внутрішньої продуктивності до моделювання структурних рівнянь, щоб знайти шлях до зменшити проблемну поведінку підлітків і допомогти розвинути позитивні соціальні функції.