Політичний менеджмент та національна безпека: перспектива інституційних альянсів - Сергеєв, Вячеслав; Загурська-Антонюк, Вікторія; Пащенко, Віктор (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність. Вивчаються особливості національні безпекові пріоритети, які формують запит на стабільність безпекового середовища, що характеризується підвищенням чутливості до ризиків та загроз з боку позасистемних деструктивних акторів. Встановлюється значення політико-управлінських об’єднань, які складаються з урядових органів, міжнародних організацій, неурядових організацій (НУО) і представників приватного сектора, відіграють ключову роль у пом’якшенні криз і сприянні довгостроковому відновленню. Метою дослідження є встановлення особливостей формування інституційних альянсів та кризових публічних комунікацій в контексті розвитку інтеграції політичного менеджменту та системи національної безпеки. Результати. Обговорюється залучення зацікавлених сторін, яке допомагає розширити базу підтримки для втручання в кризові ситуації та гарантує, що реагування буде всеосяжним. У статті вивчаються практики просування спеціалізованого безпекового знання, зокрема в таких сферах, як охорона здоров’я, освіта та права людини, яке надає здатність швидко мобілізувати суспільство у часи кризи. З’ясовуються особливості міжінституційної політичної співпраці. Розкрито основи багатосторонньої організації безпекового менеджменту, зокрема, висування умов для надання фінансової допомоги, гарантування, спрямування коштів на необхідні реформи. Вивчаються домінуючі інституційні актори, які можуть нав’язувати свої плани іншим, відкидаючи локальні потреби чи досвід. Висновки. Виявлено роль міжнародних політико-інституційних альянсів, які допомогли Україні захистити себе, а також підготуватися до довгострокового відновлення. Наголошено на можливостях апробації алгоритмів швидкого реагування та пошуку оптимальних альтернатив в умовах дефіциту часу і ресурсів під час російсько-української війни. З’ясовується значення забезпечення інклюзивності та загальнонаціонального консенсусу на основі мирного порядку денного.