Система кібербезпеки як складова національної безпеки держави - Крет, Ольга; Крет, Роман; Кундеус, Оксана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Актуальність цього дослідження зумовлена розвитком інформаційних технологій, що супроводжується збільшенням кількості та складності кіберзагроз. Сучасний світ дедалі більше залежить від цифрових систем, що робить держави вразливими до кібернападів на критичну інфраструктуру. Зростання кількості атак на об'єкти державної важливості, такі як енергетичні системи, банківські установи та комунікаційні мережі, підтверджує необхідність надійного кіберзахисту. Кібератаки, що здатні викликати серйозні економічні та соціальні наслідки, стають інструментом тиску, що підвищує значимість теми кібербезпеки для забезпечення національної стабільності. Метою даного дослідження є визначення основних принципів та елементів системи кібербезпеки як складової національної безпеки держави, вивчення її актуальності та ефективності на основі аналізу сучасних кіберзагроз, а також обґрунтування шляхів удосконалення державної політики у сфері кіберзахисту з урахуванням міжнародного досвіду та конкретних прикладів. Результати дослідження свідчать про необхідність комплексного підходу до побудови системи кібербезпеки. Захист від кіберзагроз має охоплювати не лише технологічні, але й правові та організаційні аспекти. Зокрема, критичним є міжнародне співробітництво, оскільки загрози в кіберпросторі не мають державних кордонів. Досвід провідних країн свідчить, що для ефективної боротьби з кібератаками необхідно залучати як державний сектор, так і приватний бізнес. Прикладом можуть слугувати ініціативи США та країн ЄС, які розвивають інфраструктуру та співпрацюють на міжнародному рівні. Висновки підкреслюють, що кібербезпека є ключовим елементом стратегії національної безпеки будь-якої держави. Ефективний захист у кіберпросторі можливий лише за умов тісної співпраці між державою, бізнесом та міжнародними організаціями. Постійне оновлення засобів захисту, а також навчання персоналу та підвищення обізнаності громадян щодо кіберзагроз є критично важливими складовими успішної стратегії кібербезпеки.