Історичні дослідження античної доби на сторінках «Боннського щорічника» («Bonner Jahrbücher») (2010-2020 рр.): ретроспективний огляд - Берестень, Юрій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2024)
Мета дослідження полягає в здійсненні спроби аналітичного огляду сучасного стану інтелектуального доробку німецьких дослідників матеріальної та духовної культури Давньої Греції та Риму з 2010 по 2020 роки вміщеному на шпальтах часопису «Bonner Jahrbücher» des LVR-Landesmuseums Bonn und des LVR-Amtes für Bodendenkmalpflege im Rheinland sowie des Vereins von Altertumsfreunden in Rheinlande» («Боннського щорічника»), який є одним з провідних академічних наукових видань, присвячених розлогому висвітленню широкого кола проблем суспільно-політичної, соціально-економічної, соціокультурної історії. Результати статті полягають у визначенні особливостей проблемного поля сучасних досліджень історії Давньої Греції та Риму, що знайшли своє предметне відображення в тематичній рубрикації «Боннського щорічника» та об’єктивно унаочнюють модерні тенденції процесу розвитку історичної думки Німеччини в галузі вивчення та реконструкції минулого античної доби. Висновки. «Bonner Jahrbücher» («Боннський щорічник») - це спеціалізоване наукове видання Боннського земельного музею, служби охорони пам’яток та Спілки поціновувачів античності Рейнланду, що має давні традиції наукової евристики, відіграючи вагому роль в формуванні модерної синтетичної академічної візії узагальненої наукової картини реального процесу розвитку античного урбаністичного простору, різних етапів формування його архітектурного ландшафту (на прикладі реконструкції чисельних об’єктів сакральної, житлової, виробничої та фортифікаційної архітектури), сільської периферії, господарської й фінансової системи, регіональних ремісничих центрів, виробничих осередків переробних галузей економіки й транспортної інфраструктури римських провінцій, фронтирної периферії античної ойкумени, її фортифікаційного облаштування та господарського освоєння.