Комплексна модель етики відповідальності для сучасної соціальної реальності - Myasnykova, N. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Показано, що для реалізації етики відповідальності явною є необхідність поєднання двох підходів: онтологічноаксіологічного і формальнонормативного. Але в даному випадку не повинно бути ієрархії, оскільки важливе значення має фактор ситуаційності. Це повинна бути модель, яка спроможна реагувати на виклики реальності сьогодення. Швидкоплинність реальності детермінує постійну рефлексію над буттям, тому шукана модель етики повинна бути відкритою для доповнень, щоб бути актуальною і дієвою. Вона повинна включати елемент раціональності, наукового обґрунтування і в той самий час заключати в собі метафізичний, догматичний елемент. Саме поєднання складнопоєднуваних феноменів та її відкритість доповненню іншими елементами визначають принципову особливість шуканої етики. Для обґрунтування даної моделі розглядається поєднання онтологічноаксіологічного підходу Г. Йонаса і формальнонормативного підходу, представленого дискурсивною етикою, разом з тим проаналізовано критичні зауваження стосовно основних ідей зазначених підходів. Підкреслюється, що на особливу увагу заслуговує процесуальний аспект даних підходів, механізм практичної реалізації. У межах запропонованої моделі змінені акценти, що детерміновано необхідністю адаптувати модель до реалій сучасності.