Роль публіцистики та художньої літератури в актуалізації екологічного питання в 90-х рр. хх ст. - Шелепова, Дарина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою статті є дослідження екологічної публіцистики 1990-х рр., як одного з важливих проявів та інструментів формування громадянського суспільства в Україні. Актуальність На сьогоднішній час людство побудувало цілі армади різноманітних машин і механізмів, щоб зробити життя більш комфортним. Але ось парадокс - все це стане нікому не потрібним брухтом, якщо ціною цього комфорту буде руйнація довкілля. Тому нинішнє покоління людей мають відчувати вдячність тим, хто променисто і гучно вперше сказав, а саме майстрам палкого художнього слова. Саме бажання черговий раз сказати добре слово про них і спонукало автора до написання даної статті. Результати дослідження. Проблеми охорони та збереження довкілля є одним з пріоритетних питань в публіцистиці. З роками з’являється багато статей присвячених проблемі навколишнього середовища. У статті наводиться чимало прикладів гострих і вдалих публіцистичних виступів на захист рідної природи, що мали неабиякий вплив на формування у людей екологічного мислення, зокрема писали А. Качинський, О. Стегній, С. Плачинада та інші громадські діячі. Показується публіциситична спрямованість кращих художніх творів відомих українських письменників, серед яких: О. Гончар, Б. Олійник, Ю. Щербак. Осмислення екологічного буття важливе для формування мислення, розвитку свідомості та розв’язання створених екологічних проблем. У процесі розбудови Української держави роль екопубліцистики підвищилася. Вона сприяла підвищенню соціальної активності населення, формувала екологічне мислення, дала поштовх розвитку екологічної освіти. Висновки. Українська публіцистика відіграла помітну роль у формуванні громадської думки щодо необхідності дбайливого ставлення до рідної природи та її збереження. Під впливом публіцистики виник і набув розмаху екологічний рух в країні, формувалася екологічна культура широких верст населення, посилювалася роль у політичному спектрі країни Партії зелених та інших політичних партій, що включали в програму своєї діяльності екологічну тематику.