Основні етапи становлення виборчої системи в Азербайджанській Республіці - Абдуллаєва, Тасира (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Виборча система – це сукупність законів, які регулюють порядок проведення виборів і референдумів та визначення їх результатів. Хоча політичні виборчі системи визначаються урядами, підприємства, неурядові та неформальні організації також можуть організовувати вибори на основі певної виборчої системи. Виборчі системи включають усі аспекти виборчого процесу: коли проводяться вибори, хто може голосувати, хто може балотуватися на посаду, як позначаються та підраховуються бюлетені, які обмеження на витрати виборчих компаній тощо. Виборчі системи визначаються конституціями або законами про вибори і часто впроваджуються через виборчі комісії. Різні виборчі системи можуть використовуватися для різних цілей. Одним із головних прав людини у світі є участь у політичному житті суспільства та держави. Розвиток виборчої системи триває вже понад століття. Вибори є найбільш демократичним способом формування представницьких і виконавчих органів. Поступово в переважній більшості штатів утвердилася демократична виборча система, право голосу мала більшість громадян. Щороку на виборчий процес впливає застосування тих чи інших інновацій, пов’язаних з науково-технічним прогресом, законодавством, культурою. Легітимність створених владних структур залежить від ступеня демократичності та відкритості виборчого процесу. Як незалежна держава, Азербайджанська Республіка, як невід'ємна частина сучасного світу, встановила виборчу систему відповідно до міжнародних правових стандартів. У напрямі зазначених вище загальних питань у статті проведено комплексне дослідження. Під час підготовки статті посилалися на праці вітчизняних та зарубіжних авторів, а пропозиції занотувалися дослідником у кінці. Ми сподіваємося, що ця стаття стане внеском для майбутніх дослідників у цій галузі. Спостереження, зроблені під час дослідження, показують, що стаття має велике значення через її фундаментальність. Представлена стаття є дослідженням еволюції виборчої системи в Азербайджані з початку 20 століття до сьогодні.