Електронні системи управління в університетських бібліотеках Азербайджану: огляд - Лемунес, Джумана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У цьому дослідженні розглядається роль систем управління бібліотеками (LMS) в університетських бібліотеках Азербайджану з метою оцінки їх поточного стану, викликів і майбутніх перспектив. Сектор вищої освіти Азербайджану значно розвинувся за останнє десятиліття, що спонукало до адаптації університетських бібліотек. Це дослідження досліджує інтеграцію LMS і цифрових технологій у цьому контексті. Дослідження представляє всебічний аналіз впровадження LMS у багатьох азербайджанських університетах, вивчаючи функціональні можливості, покращення в роботі, доступність ресурсів та досвід користувача. Він також визначає труднощі, зокрема бюджетні обмеження, навчання персоналу та інтеграцію цифрових ресурсів. Крім того, розглядаються проблеми та бар’єри, з якими стикаються університетські бібліотеки Азербайджану при прийнятті та використанні LMS. Такі проблеми, як бюджетні обмеження, навчання персоналу та інтеграція цифрових ресурсів, аналізуються, щоб отримати цілісну перспективу щодо існуючих перешкод. На основі цих висновків дослідження окреслює перспективи розвитку LMS в університетських бібліотеках Азербайджану. Він пропонує стратегії подолання існуючих проблем і оптимізації LMS для покращеного управління ресурсами та залучення користувачів. Підкреслюється важливість надійного впровадження LMS для просування освіти та досліджень в азербайджанських університетах.