«Неминуча війна» як політична міфологема політичної пропаганди в радянській Україні 1920 – 1930-х років - Михайлик, Артур; Завадська, Ірина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою статті є вивчення значення мотиву «неминучої війни» в ідеологічній доктрині Радянської України у міжвоєнний період та визначення особливостей його використання як пропагандистського наративу. Актуальність дослідження обумовлена російсько-українським протистоянням, яка вступило в активну фазу з 2014 р. і переросло у відкритий військовий конфлікт з 22 лютого 2022 р. Дослідження витоків російського мілітаризму дозволить краще зрозуміти його причини та розширить можливості боротьби з агресором на ідеологічному фронті. Методи дослідження. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, об’єктивності і системності. Головним є використання методу аналізу і синтезу, що зробило можливим шляхом вивчення окремих складових дослідити загальні тенденції використання мотиву «неминучої війни» в інформаційному просторі Радянської України міжвоєнного часу. Основні результати: Статтю присвячено мілітаризму як важливій складовій ідеології СРСР та поширенню політичної міфологеми «неминучої війни» на території Радянської України в міжвоєнний період. На основі аналізу виступів партійних і державних лідерів, публікацій у засобах масової інформації, інших засобів пропаганди та агітації доведено, що мотив «неминучої війни» набув особливого розмаху з початку 1930-х років, тоді, коли Радянський Союз почав активну загарбницьку політику щодо сусідніх держав за допомогою військової сили. Наукова новизна статті полягає в комплексному дослідженні міфологеми «неминучої війни» як одної з провідних мотивів більшовицької пропаганди на території українських земель, окупованих більшовицькою росією. Висновки. Мотив «неминучої війни» займав важливе місце в ідеологічних міфологемах СРСР. Комуністична ідеологія в Країні Рад трималася на створенні свого роду паралельної реальності, у якій перебувала особистість і яка формувалася всіма засобами впливу: через радіо, пресу, мистецтво, пропаганду і агітацію. Вагоме місце серед радянських міфологем займали мотиви «непереможної Червоної армії» та «неминучої війни» з капіталізмом, які чудово вписувалися марксистсько-ленінську теорію історичного поступу людства.