Сталий шлях до досконалості: 100 років Національній бібліотеці Азербайджану імені М.Ф. Ахундзаде - Ісмайлов, Надір; Мамедов, Аліюсиф (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У статті, присвяченій ювілею Національної бібліотеки Азербайджану імені М. Ф. Ахундзаде, яка є головною бібліотекою Азербайджану, вперше дається короткий історичний екскурс виникнення і розвитку бібліотечної справи в країні, а також обговорюється необхідність створення головної бібліотеки (національної бібліотеки) для країни. Далі крок за кроком розглядається непростий шлях створення цієї бібліотеки та її розвитку, посилаючись на факти та статистику. Тут особлива увага приділяється важливості бібліотеки для розвитку бібліотечної справи в країні, сучасній епосі її діяльності, її перетворенню на бібліотеку, яка відповідатиме на виклики часу. Важливу роль у діяльності бібліотеки відіграє також науково-дослідна діяльність. Багато співробітників бібліотеки також займаються науково-дослідною діяльністю, проводять наукові дослідження на різні цікаві теми, публікують статті, захищають дисертації та отримують наукові ступені. З 1980 року в бібліотеці регулярно видаються збірники наукових праць, де публікується велика кількість цікавих наукових статей, що відображають результати досліджень співробітників бібліотеки. Слід також зазначити, що відповідно до світових бібліотечних традицій Кабінет Міністрів Азербайджанської Республіки 15 квітня 2004 року прийняв рішення про надання Республіканській державній бібліотеці Азербайджанської Республіки статусу «Національної бібліотеки».