Деліберативна демократія у процесах взаємодії громадянського суспільства і держави в Україні та світі - Ковалевська, Дар’я (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність статті обумовлена необхідністю глибшого розуміння ролі деліберативної демократії у сучасному політичному середовищі в контексті взаємодії громадянського суспільства та держави, особливо це стосується України, де потреба в ефективній комунікації набуває особливої актуальності на тлі глобальних політичних змін. Метою статті є визначення сутності та потенціалу деліберативної демократії в контексті її впливу на взаємодію громадянського суспільства та держави, з особливим акцентом на Україну та глобальний контекст. Стаття має на меті дослідити, як деліберативна демократія може вплинути на політичні процеси та громадську участь. Результатами даної статті є уявлення про роль та можливості, які надає деліберативна демократія у зміцненні співпраці між громадянським суспільством та державою. Ця стаття зосереджена на значенні та ролі деліберативної демократії в сучасних демократичних процесах, з особливим акцентом на ситуацію в Україні та її міжнародному контексті. Авторка досліджує, як деліберативна демократія, яка включає глибокі публічні обговорення та діалог між громадянами й державою, може сприяти зміцненню легітимності законодавства та демократичних інститутів як в Україні, так і на міжнародному рівні. Стаття охоплює аналіз практичних аспектів впровадження цього підходу та можливих перешкод у реалізації даної концепції. Особлива увага приділяється потребі діалогу між громадянами та державою, а також ролі цього діалогу у зміцненні демократії. Висновки. Авторка зазначає, що деліберативна демократія може значно покращити взаємодію між державою та громадянським суспільством, сприяючи активнішій участі громадян у політичному процесі. Стаття підкреслює необхідність подальшого дослідження та розробки стратегій для інтеграції деліберативних методів у політичні системи, а також необхідність глобального співробітництва для підсилення демократичних процесів, як в Україні, так і на міжнародному рівні.