Інформація та конфлікти - Гасанова, Гульназ (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою статті є комплексне дослідження ролі інформації у формуванні та управлінні міжнародними конфліктами, багатовимірний аналіз з’ясування складної динаміки та глибоких впливів, закладених у розповсюдженні інформації та управлінні нею в сучасних геополітичних ландшафтах. Визнається потужний вплив інформації як драйвера соціального розвитку, інструменту та цілі у конфліктах, та ключового елемента у формуванні політик та у міжнародних відносинах, тим самим встановлюючи складні, переплетені взаємовідносини між інформацією, діями держави та соціальними структурами. Актуальність. Через застосування детального порівняльного аналізу, стаття висвітлює різноманітні стратегії, виклики та результати, з якими стикалися різні нації та регіони в управлінні конфліктами, викликаними інформацією. У статті висвітлюються розбіжності та спільні риси в тому, як інформація використовується, маніпулюється та захищається в різних соціально-політичних та економічних контекстах, використовуючи детальні випадкові вивчення та приклади з недавньої історії для обгрунтування дискусії. Отримані результати. Аналіз занурюється у сценарії, де інформацію було використано як зброю для стратегічних вигод, а також у випадках, де інформація діє як посередник і миротворець, тим самим демонструючи двобічну природу інформації в міжнародних відносинах. Крім того, у статті критично розглядається етичні, правові та соціальні наслідки управління інформацією, особливо під час конфліктів, надаючи уявлення про виклики збалансування прозорості, безпеки та стратегічних переваг у цифрову епоху. Вона проходить через теоретичні рамки, емпіричні дані, надаючи стійке, всеосяжне уявлення про багатогранні взаємовідносини між інформацією, конфліктом та соціальним розвитком. Висновки. Через це дослідження прагнемо не лише поглибити академічне розуміння динаміки інформації у конфліктах, але й сприяти обізнаному формуванню політики та розробці стратегій у складностях управління інформацією у міжнародних відносинах та конфліктах у сучасну епоху.