Пріоритети близькосхідної політики Північної Кореї - Шуляк, Сергій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Мета роботи полягає у виявленні основних пріоритетів близькосхідної політики Північної Кореї, що обумовлюють її специфіку. Актуальність теми дослідження визначається недостатньою вивченістю близькосхідної політики Північної Кореї, що обумовлено концентрацією уваги дослідників переважно на тих її аспектах, що пов’язані з проблемою нерозповсюдження ядерного озброєння і ракетних технологій. Результатами дослідження є виявлені пріоритетні завдання політики КНДР на Близькому Сході, її ключові партнери в регіоні та особливості співробітництва з ними. Автор наводить у висновках підсумкові положення свого дослідження. З’ясовано, що регіон Близького Сходу є вкрай важливим для Північної Кореї, з точки зору вирішення взаємопов’язаних політичних та економічних завдань. У політичному сенсі регіон є місцем високої концентрації та активності різноманітних антиамериканських акторів, співпраця з якими підтримує загальний антиамериканський імідж північнокорейського режиму, що принципово важливо для зміцнення його внутрішньої легітимності. Виявлено, що близькосхідна політика Північної Кореї має яскраво виражену антиамериканську та антиізраїльську спрямованість, а її пріоритетними партнерами в регіоні традиційно виступають держави та недержавні актори, що перебувають у стані гострої конфронтації з США та Ізраїлем – Лівія, Сирія, Іран, певною мірою Єгипет, радикальні угруповання, що борються проти Ізраїля (ОВП, ХАМАС, Хезболла), а пріоритетним напрямком співробітництва є військове. Встановлено, що в економічному сенсі, Близький Схід є сприятливим ринком збуту північнокорейської зброї та військових технологій. В умовах кризового стану економіки це сприяє вирішенню проблеми нестачі іноземної валюти. З’ясовано, що «Арабська весна», призвела до краху або послаблення партнерських режимів у деяких арабських країнах (передусім у Лівії та Єгипті), що значною мірою послабило позиції КНДР в регіоні й ускладнило реалізацію її близькосхідної політики.