Матеріальна та культурна спадщина Карабаху за Середньовіччя - Гашимова, Айнур (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Карабах – одне з найдавніших поселень людей у світі. Сторожі Азих і Таглар, розташовані на території Карабаху, є територією проживання стародавніх людей. Цей регіон є резиденцією Кур-Аразской і Ходжали-Гедабейской культур, що існували в епоху бронзи і заліза творців культури Гуручай часів палеоліту. Територія Карабаху багата археологічними і наземними пам'ятками. Тут місто Барда, яке було засноване в давні часи на території Уті, набуло подальшого розвитку в середньовіччі та відобразило високу культуру містобудування. Так, інші міста Карабаху – Агдам, Тартар, Агдара, Кельбаджар, Ходжаванд, Шуша, Ханкенді, Фізулі, Джебраїл, Агджабеді, Лачин, Губадли, Зангілан, Джебраїл були побудовані в середні віки. У статті досліджено пам'ятники, будівлі, пам'ятники культури, побудовані в Карабасі, який є історичною територією Азербайджану в період середньовіччя. Крім археологічних пам'яток, на території Карабаху досліджено багато християнських пам'яток. Будівництво цих пам’яток почалося з раннього середньовіччя і тривало до пізніших етапів історії. Об’єктом дослідження статті були християнські пам’ятники в Карабасі в період середньовіччя, а також будівництво тут ісламських пам’яток після арабської окупації, відмінні риси цих прикладів. Протягом всієї історії Вірменія намагалася заволодіти цими зразками культурної спадщини Азербайджану, вірменізувала їх і таким чином фальсифікувала пам'ятники Карабаху і проводила їх ремонт всупереч міжнародному праву, змінивши ряд орнаментів і зробивши їх своїми. У той же час в період Карабаського ханства будівельна архітектура Азербайджану досягла найвищого ступеня розвитку, а його культура розвивалася далі. У цей період відбулося будівництво стратегічно важливих фортець Баят, Шахбулаг і Шуша в Карабахському ханстві і перетворення Шуші в центр азербайджанської культури. Автор дійшов висновку, що незважаючи на вірменізацію албанських пам’яток, наявність на них турецьких імен і приналежність деяких з них туркам-кипчакам неодноразово доведені. Після окупації азербайджанських земель вірмени, окрім фальсифікації албанських християнських пам’яток, знищували зразки мусульманської архітектури та тримали свиней у мечетях. Після перемоги у Другій Карабаській війні ці пам'ятки історичної архітектури були повернуті власникам, держава Азербайджан провела важливі реставраційні роботи в напрямку відновлення цих мечетей і будівель і отримала можливість охорони багатих прикладів матеріальної та культурної спадщини на міжнародному рівні.