Стратегія розвитку державної політики в галузі бібліотечної роботи в Азербайджані в період незалежності - Мурсалов, Натіг (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність. В даний час становлення інформаційного суспільства, після відновлення незалежності в 1991 році, спостерігається нове ставлення до вивчення історії, сучасного стану і перспектив розвитку бібліотечної роботи в Азербайджані, а також питань культурної інтеграції та вирішення сучасних проблем у цій галузі. Науково-теоретичною основою бібліотечної роботи є комплексна організація бібліотечно-інформаційної системи як галузі науки, інформації, культури, освіти та освітньої діяльності, формування документально-інформаційних фондів бібліотек, удосконалення правил бібліотечно-інформаційного обслуговування громадян, підготовка висококваліфікованих бібліотекарів та розробка стратегії розвитку бібліотек. Можливості, створені демократичною державною політикою, що проводиться Азербайджанською Республікою в роки незалежності, і турбота про захист національних, моральних та інтелектуальних цінностей, стимулюють дослідження державної політики, вивчення її науково-теоретичних основ у галузі бібліотечної роботи, яка успішно реалізується в нашій країні. У зв'язку з цим наукове вивчення державної політики, спрямованої на розвиток бібліотечно-інформаційної сфери в нашій республіці, є актуальним і має велике значення. Результати. В даний час в Азербайджанській Республіці формується і зміцнюється демократія як політичний лад, здійснюються державою реформи в області синтезу національних і загальнолюдських цінностей, бібліотечної роботи та формування інформаційної культури в суспільстві, заснованої на міжнародному досвіді, дозволяють вийти на рівень розвинених країн світу. Проблеми, що виникають у цьому процесі, який служить соціально-економічному, суспільно-політичному, науково-інтелектуальному, національно-культурному прогресу, безпосередньо зумовлюють необхідність правильної оцінки досягнень людської історії в галузі бібліотечної справи, вивчення досвіду розвитку країн світу в цій галузі, розширення взаємозв'язків. Всього цього можна досягти тільки завдяки відмінній політиці держави в сфері бібліотечної роботи. Важливість застосування. Отримані у статті наукові результати можуть бути використані в подальших наукових роботах, при підготовці лекцій у галузі бібліотечної справи та культурології у вищих навчальних закладах, а також при підготовці наукових доповідей, при підготовці методичних матеріалів та навчальних програм.