Мовна політика національного лідера Гейдара Алієва - Юсіфова, Гульнара (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Основною метою статті є дослідження політики великого політика, національного лідера Азербайджану Гейдара Алієва. У науковому середовищі Азербайджану, а також у світовому інформаційному просторі, існує багато матеріалів про особистість Гейдара Алієва, його політичні, економічні погляди та культурні погляди. Про його ставлення до рідної мови, країни, культури написано багато творів. Ця стаття базується на діяльності Гейдара Алієва, розпорядженнях, указах щодо азербайджанської мови. Незамінні історичні заслуги Гейдара Алієва перед державністю та Азербайджаном відображені в дослідженні «Великий вождь і наша рідна мова». Мова, яка є «передумовою існування» кожного народу, нації та держави, була вперше назавжди вписана в історію азербайджанського народу та національної держави в 1978 році, вдруге в 1995 році. У статті підкреслюється любов до національної мови до рідної мови і до свого народу, який багатьма мудрими словами створив ідеологію азербайджанізму і перетворив азербайджанську мову на державну. У цій статті ми намагаємося визначити ставлення Гейдара Алієва до цього питання, використовуючи слова, висловлені в його особистих промовах і творах, а також створити широкий культурний портрет великого політичного діяча. Як і в усіх сферах суспільно-політичного, економічного та культурного життя Азербайджану, Гейдар Алієв є рідкісною особистістю у сфері «рідної мови», її вивчення, пропаганди та розвитку, і ці проблеми відображені в статті.