Способи формування соціально-емоційного розвитку у дітей дошкільного віку - Ісмаїлова, Нігяр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Анотація. У статті йдеться про способи формування соціально-емоційного розвитку у дітей дошкільного віку. При цьому зачіпаються і питання розвитку цього процесу в різні вікові періоди. Способи підтримки соціально-емоційного розвитку також включені в аналіз. У статті також досліджуються питання, які забезпечують спільноту та її розвиток у процесі суспільного розвитку. Приклади ігор про це наведені в статті.Крім того, соціальний та емоційний розвиток дитини з перших років його життя має великий вплив на розвиток його особистості. Соціальний розвиток - це здатність дитини спілкуватися, співпрацювати, працювати разом з родичами, а потім з дітьми і дорослими, а також оволодіння соціальними нормами. Емоційний розвиток означає, що дитина розуміє почуття інших, правильно висловлює власні почуття і регулює свої почуття. Соціальний розвиток дитини починається з сім'ї і продовжується в дошкільному навчальному закладі. Цей ланцюжок триває і показує себе.Для дитини ранній віковий період характеризується нестійким емоційним настроєм, виникненням емоцій, чутливістю. Все це визначає основні напрямки психологічної роботи з дітьми - емоційність життя дитини і допомогу в її регуляції. У дітей дошкільного віку соціальні та емоційні якості розвиваються разом. Дитина регулює свій емоційний настрій, виходячи з норм соціального середовища, в якому живе. Через соціально-емоційний розвиток у дітей формується позитивне ставлення до людей, доброта, турбота, взаємодопомога, участь в чужому болю, вирішення конфліктів тощо. Діти набувають базових навичок ігрової, трудової та практичної діяльності, правил поведінки в колективі. У цей період виникають різні форми первинної взаємодії дітей з дорослими і однолітками. У статті в аналіз включаються роботи, що ведуться в цьому напрямку, і наводиться докладна інформація про них. Чим повніше і барвистіше діяльність дитини, чим вона важливіше для дитини і відображає його характер, тим краще буде його розвиток.