Ідея художньої характеристики дитячої прози в Нахчиванському регіоні (кінець 19 століття, початок 20 століття) - Ісмаїлова, Назакат (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У цій науковій статті приклади дитячої прози в Азербайджані в кінці 19 століття і на початку 20 століття в літературному середовищі Нахчивань були досліджені і проаналізовані з точки зору жанру, теми, сюжету, композиції, мови і стилю. Як на думку дослідників, цей вік є періодом становлення дитячої прози. Виникнення, становлення та еволюція цього жанру в азербайджанській літературі безпосередньо оцінюється як діалектичний розвиток національного життя. Азербайджанська проза-азербайджанський спосіб мислення, національний характер, національна проблематика, національна мова, мова та інтонація, прояви національного стилю - там, де одна, кілька або всі ці складові збігаються із західно-східними прозовими вимірами, тому ознака національності в художній прозі починається саме тут. Показано, що зразки дитячої прози, створені в Нахчиванському регіоні, відрізняються за призначенням, художньо-естетичним ефектом, низкою оригінальних особливостей, жанровою типологією, темою, стилем, ідейно-змістовним та художнім аспектами як складової художньо-прозового мислення того періоду. Головною темою цих літературних прикладів, заснованих на фольклорі та класичних літературних традиціях, була популяризація науки-освіти, освіти, наших національних цінностей. Зроблено висновок, що одним з важливих аспектів азербайджанської літератури початку 20-го століття був опис догляду за дітьми в творах, написаних для дітей, і створення таких творів. У кожному з цих творів створені барвисті твори з різноманітними ідеалами і думками, які перегукуються з сьогоднішнім днем. На ґрунті дитячих характерів критикують соціальні та моральні недоліки, переживаючи за подальшу долю дітей і захищаючи їх. Сьогодні ці твори, зразки нашої літератури, присвяченої дітям, мають серйозну цінність. З початку 20 століття починає збільшуватися кількість досконалих, досконалих зразків дитячої прози, заснованих на літературній традиції.