Створення та формування документообігу в галузі бібліотечно-бібліографічної справи (на основі Tazkiras) - Ісмайлов, Надір; Алієва, Гульшан (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Вивчення документообігу є найважливішою умовою оцінки поточної ситуації, тенденцій і перспектив розвитку певної галузі. Наукова інформація, отримана за допомогою проведених досліджень, успішно використовується в різноманітних процесах оцінювання, що в свою чергу дозволяє точно визначити розвиток певного наукового напряму. У статті дослідження документообігу в галузі бібліотечно-бібліографічної справи стає об’єктом наукового дослідження за такими напрямками: складання переліку актуальних тематичних проблем; виявлення авторів і колективів авторів, які мають безпосереднє відношення до розвитку галузі; оцінка швидкості розвитку документообігу за окремими науковими напрямами; визначення рівня розвитку індивідуальної наукової діяльності окремих учених, наукових організацій і підприємств, які займаються розробкою певної проблеми; оцінка ролі конкретних спеціалістів, дослідницьких груп та організацій у вирішенні наукової проблеми; прогнозування тенденцій розвитку досліджуваної території. Документообіг у галузі бібліотечно-бібліографічної справи базується на загальному законодавстві поширення інформації в суспільстві. У цей час першою проблемою є збільшення обсягу документообігу, другою проблемою є відтворення документів у процесі безперервного зростання, третьою проблемою є розподіл інформації. Всі ці проблеми вирішуються шляхом вивчення первинних документів. У статті досліджено проблеми створення та формування документообігу в галузі бібліотекознавства-бібліографії в Азербайджані. До дослідження було залучено національну бібліографічну продукцію від Середньовіччя до кінця ХІХ ст., кожен період згруповано за окремими рубриками. Тут досліджуються баязи та тазкіри як історичні форми документообігу в галузі бібліотечно-бібліографічної справи та наводяться відомості про кожну тазкіру та тазкіри. На основі досліджень місцевих авторів автори тазкіри та їхні твори згруповані за століттями за роками видання.