Німеччина напередодні світової економічної кризи 1901-1903 років - Мустафаєв, Ількін (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Напередодні світової економічної кризи, що охопила 1901-1903 роки, Німецька імперія досягла багатьох успіхів у соціальній, політичній та економічній сферах. У цей період в Німеччині завершився промисловий переворот, німецька промислова продукція зміцнила свої позиції на світовому ринку завдяки своїй якості. Проведені реформи в сфері сільського господарства і впровадження нових технологій привели до розвитку аграрного сектора, а також інших галузей. У цей період була завершена реконструкція німецьких військово-морських сил. Німецький флот піднявся до рівня найпотужнішого флоту свого часу. Метою наукової статті є розкриття і показ основних напрямків промислового розвитку, які призвели до зміцнення німецької економіки. Актуальність проблеми. Як відомо, 1901-1903 роки були важкими для всього світу. Це роки світового перевиробництва, яке характеризувалося загальним зростанням виробництва і будівництва в усьому світі і мало плачевні результати для населення. Почалася світова криза, яка в першу чергу торкнулася всіх світових держав. 1901-1903 роки в Німеччині були різними, цей період історії завжди викликав великий інтерес, так як це був перший період світової кризи. Результати дослідження повинні були показати, як в 1902 році на тлі світової кризи Німеччина піднялася до рівня провідних європейських і світових держав за рівнем добробуту населення, а також рівнем розвиненої промисловості. Висновки. Загальному розвитку в країні сприяло прийняття компромісного проекту - «тарифу Бюлова». З політичної точки зору цей закон був успіхом «політики злиття», яка об'єднала магнатів важкої промисловості і юнкерів. Успіхи Бюлова у зовнішній політиці зміцнили авторитет Німеччини на міжнародній арені. Різні політичні фракції всередині бюро успішно лавірували між фракціями, завойовуючи симпатії всіх верств населення. Військово-морський флот Німецької імперії вважався однією з найсильніших військово-морських держав світу. В результаті проведених в країні військових реформ була завершена модернізація німецьких військ. Армія оснащена новітньою та сучасною військовою технікою та боєприпасами. Німецька армія на той момент вже вважалася найпотужнішою військовою силою в світі.