Початок окупації Північного Азербайджану Росією - Мамедов, Ільхам Аділь (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Мета. Азербайджан будучи головною ланкою в Південному Кавказі завжди привертав багатьох завойовників. У даній статті ми спробували показати соціально-політичну обстановку в країні на початку захоплення Азербайджану Росією і з'ясувати основні причини підпорядкування Азербайджанських ханств Росії і наступні післявоєнні наслідки. Актуальність. У другій половині XVIII-початку XIX століття внутрішнє і міжнародне становище Азербайджану було дуже складним. На території Азербайджану існувала феодальна роздробленість. Азербайджанські ханства вели боротьбу не за створення єдиної держави, а тільки за розширення своєї території, завоювання території сусідніх ханств і збереження своєї незалежності. Безперервні міжусобні війни, посилення протиріч між феодалами і селянством, що складало переважну більшість населення країни, економічний спад були характерні для внутрішнього стану Азербайджану. Результат. Окупаційні наміри Росії щодо Південного Кавказу, спустошливі походи іранських загарбників погіршували ситуацію. У зазначений період і Росія, і Іран прагнули захопити державу Каджар, Азербайджан і Південний Кавказ в цілому. В кінці XVIII століття ситуація змінилася зі смертю Катерини II і ага Мухаммед-шаха. Павло вивів російські війська з Південного Кавказу, тоді як Фаталі-Шах, який щойно зійшов на престол, прагнув зміцнити свою владу. Ситуацію погіршував той факт, що азербайджанські ханства замість того, щоб припинити боротьбу між собою і об'єднатися проти чужоземного ворога, продовжували міжусобні війни. Олександр I, який прийшов до влади після вбивства Павла, почав проводити політику російського вторгнення на Південний Кавказ. Водночас держава Каджарів, підбурювана європейськими державами, також почала готуватися до війни проти Росії. Висновки. Початок російсько-іранської війни за територію Кавказу призвів до того, що багато азербайджанські ханства не маючи достатніх сил чинити опір зовнішнім ворогам, стали добровільно підкорятися Росії, натомість просячи захист від нападів Ірану. Таким чином, I і II російсько-іранські війни, що відбулися в I половині XIX століття, поклали край поділу Азербайджанських земель між цими державами і традиціям державності на території Азербайджану.