Азербайджан та Рух Неприєднання через масову інформацію та комунікацію - Насірлі, Нурлана (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Рух неприєднання, заснований на принципах Бандунзької резолюції, є союзом держав, які не бажають протистояти, і тих, хто намагається захистити свій суверенітет. Сьогодні Азербайджан очолює цю організацію, незважаючи на тиск різних партій, дотримується власної позиції та демонструє об'єктивність різних інтересів, оскільки вдруге проголосив незалежність. Аналітики вважають, що присутність Азербайджану в рядах Руху зміцнює міжнародні позиції країни як потужної країни, яка дотримується програми відкритого нейтралітету і не має наміру бути частиною будь-якого блоку чи організаційних альянсів проти будь-якої країни. Вірменія, беручи участь в Русі неприєднання в якості спостерігача, не могла завоювати ні найменшої симпатії ще до Другої карабахської війни. Основною метою дослідження є доведення до відома наукової громадськості важливості впливу відносин Азербайджану з Рухом Неприєднання на багатостороннє співробітництво, спільну і адекватну відповідь на виклики сучасного світу, керуючись Бандунзькими принципами, сприяння миру і безпеці в усьому світі, припинення політики подвійних стандартів і забезпечення безпеки і миру в усьому світі. Слід зазначити, що одним із головних принципів створення та діяльності Руху неприєднання є його роль діяти як форум для співпраці між його членами. Зроблено висновок, що за відносно короткий період свого членства в Русі Неприєднання Азербайджан став одним з найбільших і впливових міжнародних лідерів організації. Протягом усієї своєї історії Рух Неприєднання безперервно закликав суворо дотримуватися норм і принципів міжнародного права, підкреслює важливість посилення ролі ООН і вважає за необхідне докладати зусиль для повного використання її впливу і потенціалу.