Метафізика абсолютного реалізму: архаїка чи сучасність? - Аляєв, Геннадій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Метою статті є визначення основних ідей метафізики абсолютного реалізму Семена Франка (1877‒1950), які дозволяють позиціонувати цю філософську систему у полі сучасної філософії. Актуальність статті обґрунтовується тією увагою, яка надається сьогодні філософії Франка дослідниками Німеччини, США, Польщі та інших країн, а також перевиданням його творів різними мовами; ця увага, у свою чергу, обумовлена, здається, дійсним внеском С. Франка у розробку традиційних філософських проблем у дусі сучасної філософії. Результатами дослідження є експлікація теоретичного змісту двох основних систематичних праць С. Франка – «Предмет знання» (1915) і «Незбагненне» (1939). Встановлено зміст терміну «абсолютний, або конкретний ідеал-реалізм». Виявлений зміст поняття «абсолютне буття» та його співвідношення з поняттям «всеєдність». Показаний характер ключового поняття метафізики Франка – «живе знання» ‒ на відміну від звичайного розуміння інтуїції. Охарактеризовано розуміння «незбагненного» у трьох вимірах – як незбагненного у предметному бутті, незбагненного як самобуття і абсолютного незбагненного («Божества»). З’ясований зміст інструментарію «металогіки», або «трансцендентального мислення», який Франк розробляв на підставі принципів docta ignorantia Ніколая Кузанського. Встановлено місце категорій «реальність» і «життя» («першожиття») у цій філософській системі. Аналіз основних понять метафізики Франка здійснений у контексті їх співвідношення з основними напрямками філософії 20 століття – феноменологією, філософською антропологією, екзистенціалізмом, критичною онтологією (М. Гайдеґґер, Н. Гартман та інші). У висновку констатується, що система абсолютного реалізму С. Франка є не архаїчною («догматичною») метафізикою, а творчим поєднанням класичних традицій філософської думки з новітніми ідеями сучасної філософії.