Танатоцентричність «русского мира» в оптиці ідей Ханни Арендт - Шевцов, Сергій (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Актуальність теми обумовлена тими цивілізаційними викликами з якими Україна зіштовхнулась у результаті повномасштабної російської навали з 24 лютого 2022 р., а також необхідністю осягнення світоглядних підвалин тривалої війни між Україною та Росією. Метою є артикуляція ознак танатоцентричності «русского мира» крізь призму ідей Х. Арендт, яка була однією з перших дослідниць феномену тоталітаризму. Результатами дослідження є, по-перше, позначення двох полюсів концепту «русский мир» – технократичний, представлений поглядами російських методологів (П. Щедровицький та ін.), де «русский мир» – мережева структура великих та малих спільнот, які мислять та розмовляють російською мовою, та релігійно-міфологічний (О. Дугін), де «русский мир» – месіанська ідея осередку боротьби телурократичного антиглобалізму та таласократичного глобалізму. По-друге, окреслення імплементативних механізмів втілення «русского мира», де технократичний полюс представлений помірно-бюрократичними пропозиціями С. Переслегіна та С. Градіровського, а релігійно-міфологічний – радикально-бюрократичними пропозиціями Т. Сергійцева. По-третє, показаний імперіалізм у світоглядному (силове підкорення інших), антропологічному (людина-чиновник як носій певних цінностей та смислів), політичному (боротьба з інакомисленням) аспектах. По-четверте, розглянутий ресентимент як неповноцінність, що зведена у систему моралі. По-п’яте, артикульований феномен маси як наслідок тотальної десуб’єктивації та деаксіологізації населення. По-шосте, окреслені грані ідеології як прояву інструменталізації культури. По-сьоме, з’ясована пропаганда як вагомий важіль впливу на свідомість громадян, примушуючи її функціонувати у межах бінарних опозицій (ми / вони, свої / чужі тощо). По-восьме, позначені можливі варіанти застосування тоталітарних практик у межах «русского мира». У висновках наведено, що танатоцентричність «русского мира» обумовлена його деперсоналізованістю та зачарованістю смертю і тому його прояв у межах України – це онтоцид. Виходячи з цього, цивілізаційним викликом уявляється проблематика подолання десуб’єктності на персональному, міжособистісному, внутрішньо- та зовнішньополітичному рівнях.