Дослідження розвитку мобільності в філософії ХХ століття: від філософії життя до глобалізації - Лобанова, Катерина (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
У цій статті досліджується розвиток ідеї мобільності у філософії 20-го століття. У ньому розглядаються публікації різних філософських авторів, таких як Г. Бергсон, М. Мерло-Понті, Г. Дельоз, А. Уайтхед, Т. Веблен, З. Бауман, Г. Зіммель і М. Кастельс, які досліджували мобільність у відношенні до руху, переміщення або зміни стану. Хоча не всі з цих авторів чітко використовували термін «мобільність» (або «не-мобільність») або «мобільний», вони зверталися до цього поняття, використовуючи такі терміни, як «рух» і «рухливість». Метою статті було вивчити їхні погляди на мобільність і звернути увагу на термінологію, яку вони використовували. У статті висвітлюється значний внесок британського соціолога Джона Урі в сферу мобільності, оскільки він всебічно описав і концептуалізував цю ідею. Порівнюється розуміння мобільності Урі з поглядами інших філософів ХХ століття. Важливо зазначити, що на той час термін «мобільність» не був широко вивченим у філософії і мав різне значення. Тому стаття має на меті встановити зв’язки між концепцією мобільності Урі та філософськими дослідженнями руху інших філософів обраної епохи. Дана робота вивчає становлення мобільності та пов’язаних з нею процесів у філософській сфері. Це дозволяє підтвердити, що ідея мобільності вже розглядалася у філософії ще до теорії Джона Урі. Заглиблюючись у цю тему, стаття закладає основу для подальших наукових розвідок і стимулює майбутні дослідження в галузі мобільності, зокрема в рамках філософії, а не лише в сфері соціальних наук. Отже, мобільність постає як філософська категорія, яка пропонує можливості для міждисциплінарних досліджень у майбутньому.