Університетські бібліотеки як центри наукових комунікацій (за досвідом вищих навчальних закладів Азербайджанської Республіки) - Гардашов, Рашад; Казімі, Парвіз (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Досліджень щодо трансформації університетських бібліотек у наш час є чимало. Бібліотеки ВНЗ досліджуються в різних напрямках і аналізуються як частина навчального, педагогічного та наукового процесу. Безперечно, розширення функцій підвищує цінність і роль цих бібліотек. У статті подано інформацію про питання комплексного висвітлення документних ресурсів з навчальної літератури бібліотечно-інформаційних центрів вищих навчальних закладів у сучасний час та проаналізовано приклади з досвіду роботи конкретних університетських бібліотек. До дослідження були залучені лише бібліотеки передових університетів Азербайджанської Республіки. Університетські бібліотеки Азербайджану виступають одними з провідних структурних закладів вищої освіти. Прискореними темпами здійснюється процес перетворення бібліотек на центри духовних та інтелектуальних зв’язків, забезпечення освітньо-науковою, навчальною, науковою, методичною літературою та інформаційними матеріалами, що популяризують знання. У статті проаналізовано та зроблено практичні узагальнення на основі фактів, що базуються на вітчизняному та зарубіжному досвіді у цій сфері. Вивчається світовий досвід роботи бібліотек вищих навчальних закладів та порівнюється з досвідом роботи бібліотек Азербайджану. Враховуючи практичне значення публічних бібліотек таких як: наукова бібліотека БДУ (Бакинського державного університету), Бібліотечно-інформаційний центр Азербайджанського державного педагогічного університету (АДПУ), бібліотека «Бакинського інженерного університету», «Головна бібліотека ім. Азербайджанський державний університет нафти та промисловості», бібліотека Азербайджанського університету «Лінгвістика» розглядався та порівнювався їх досвід роботи.