Вплив засобів масової комунікації на природні, біологічні та соціально-психологічні чинники в процесі трудової адаптації - Sogorin, A. A. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
В сучасний час засоби масової комунікації грають значну роль у формуванні уявлення соціуму про навколишній світ та безпосередньо впливають на поведінку окремих груп у повсякденній діяльності. Труд є одним із основних видів діяльності людини в процесі життя, тому питання поведінки індивідів та груп під час трудового процесу та самого відношення до праці, починаючи з ХІХ століття по сучасний час, є об’єктом уваги багатьох вітчизняних та іноземних дослідників. Важливими віхами в сучасній соціології праці є роботи М.П. Лукашевича, А.С. Лобанової, Г.В. Дворецької. Одним із питань процесу трудової діяльності є процес адаптації індивідів та гру до нових умов праці, а також детермінанти відповідних адаптаційних процесів. У статті досліджено різноманітні прояви впливів засобів масової комунікації на природні, біологічні та соціальнопсихологічні чинники в процесі трудової адаптації. Підтверджено гіпотезу про вплив ЗМК на чинники, що зумовлюють адаптаційні процеси.