Національні бібліотеки: типологія, основні функції та сучасні напрями розвитку - Маммадов, Аліюсіф; Ісмайлов, Надір (Науково-теоретичний альманах Грані, 2023)
Як будь-який соціальний інститут, бібліотеки, як і інші соціальні інститути, еволюціонували і розвивалися в процесі історичного розвитку під впливом різноманітних чинників. У ході цього розвитку під впливом різноманітності потреб і завдань відбувалася і диференціація бібліотек. і виникли різні типи бібліотек. Аналіз цих різновидів, їх упорядкування, створення логічно продуманої, науково обґрунтованої типології та класифікації є актуальною проблемою сучасного бібліотекознавства. Протягом історичного розвитку бібліотекознавства були розроблені та запропоновані різноманітні типологічні схеми бібліотечних різновидів. Тому типологія бібліотек є одним із важливих питань сучасного бібліотекознавства. однією з типологічних одиниць сучасної бібліотечної типології є національні бібліотеки. Наявність національної бібліотеки, рівень її діяльності та багатогранність цієї діяльності є важливим показником розвитку бібліотечної діяльності в конкретній країні. Ці питання стали основною причиною присвятити окрему статтю проблемі бібліотечної типології, місцю та значенню національних бібліотек у цій типології, виникненню та розвитку національних бібліотек, функціям національних бібліотек, феномену появи кількох бібліотек. національних бібліотек однієї країни. У статті також йдеться про обговорення питання національних бібліотек світовою організацією Конференцією директорів національних бібліотек. Розглянуто питання типології та функцій бібліографічних функцій бібліотек у науковій літературі, приділено увагу питанню розширення діяльності національних бібліотек. У кінці статті наводяться основні висновки, а також подано список використаної літератури.