Харківщина – історична українська земля - Бірьова, Ольга (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
В статті характеризується процес заселення Слобідського регіону, час будівництва міст та містечок. Досліджується національний склад мешканців та особливості культури регіону. Метою даної статті є дослідження процесу заселення та формування Харківщини, як частини Слобідського регіону Східної України. Методологія дослідження базується на історичних методах (історико-порівняльний, проблемно-хронологічний, діахронний, синхронного-аналізу). Для дослідження історичних джерел були використані методи критичного аналізу. Наукова новизна. В статі аналізується процес заселення регіону та адміністративні зміни з давніх часів до ХХ ст. З’ясовано, що всі статистичні джерела доводять перевагу українського етносу в кількісному складі мешканців. Слобідський регіон не можна обмежувати виключно сучасними територія Східної України – це також території сучасних російських областей, які заселялися українськими козаками. Висновок. Слобідська Україна – етнографічний регіон, сучасної Східної України та російських земель, який сформувався в результаті переселень мешканців Центральної і Західної України на Схід. В часи Київської Русі територія була населена слов’янськими племенами сіверян, які змушені були залишити територію після нападів кочовиків. Будівництво сучасних міст розпочалося з середини XVІІ ст. Міста будувалися українськими козаками, які приходили з інших регіонів України. Єдиним станом в Слобожанщині були козаки, до яких також відносилися міщани. В етнографічному відношенні домінував український етнос. Українці принесли із собою полковий устрій, свою мову, культуру, ментальні особливості. Отже, Слобідська Україна – етнографічний регіон здавна заселений слов’янськими племенами та повторно заселений у середині XVІІ ст. українськими переселенцями.