Основні особливості позитивістського, психоаналітичного і соціологічного підходів до визначення поняття “політична пропаганда” - Герасименко, Олександр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
В політичній науці і науці загалом термін “пропаганда” використовується дуже широко. Це явище може стосуватись будь-якої сфери суспільного життя. Також, дане поняття широко вживане і на рівні звичайних громадян, а не лише в науковому дискурсі. Такий стан речей навколо поняття “пропаганди” спричинений особливостями історичного, суспільного і політичного минулого України, Європи і світу. Через існування тоталітарних держав нацистської Німеччини і СРСР, і використання ними пропагандистського впливу, дане поняття закарбувалось у пам’яті пересічно людини саме як синонім до чогось брехливого, негативного і злочинного. Ситуація ускладнювалась також відсутність в даний історичний період засобів ефективних і незалежних масової комунікації. Тому, поняття “пропаганди” існує також у форматі міфу у свідомості більшої частки людей. Метою статті є розгляд основних характеристик політичної пропаганди і її відмінностей від суто пропаганди, а також виокремлення основних особливостей вказаних підходів до її визначення. Актуальність даного дослідженням зумовлена необхідністю формулювання чіткого розмежування “пропаганди” і “політичної пропаганди”, а також розкриття змісту основних підходів до її визначення. Методами дослідження є: компаративний метод, метод аналізу першоджерел, історичний метод. У статті розглянуто та проаналізовано основні особливості підходів до визначення поняття “політична пропаганда”, зокрема позитивістського, психоаналітичного і соціологічного, а також їх вплив на сучасну політичну науку.