Ефективність реалізації та перспективи модернізації стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції - Хомерікі, Олена; Гладких, Валентин; Мостіпан, Олександр (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Проаналізовано особливості реалізації Стратегії комунікації у сфері європейської інтеграції на 2018-2021 роки, що прийнята з метою сприяння вступу України в ЄС та інтеграції з європейським простором. Інституційна складова реалізації Стратегії передбачає взаємодію органів державної влади, місцевого самоврядування, громадянського суспільства, бізнесу, ЗМІ та міжнародних організацій. Відзначається, що Стратегія комунікації має на меті підвищити професійний рівень комунікацій органами державної влади України з питань євроінтеграційної тематики, у зв'язку з чим проаналізовано практичні аспекти досягнення цієї мети. Інтеграція між українським та європейським інформаційним простором розглядається як важливий чинник реалізації Стратегії комунікації. Наголошується, що чіткість та прозорість у визначенні відповідальних суб'єктів за реалізацію Стратегії та професіоналізація комунікацій органами державної влади України є ключовими факторами на шляху її успішного втілення у життя. Проаналізовано вплив Стратегії комунікації на формування євроінтеграційного дискурсу в інформаційному просторі України. В аспекті вивчення громадської думки щодо євроінтеграційної тематики зроблено акцент, що потрібно досліджувати не лише погляди внутрішньої української аудиторії стосовно ЄС, а й також – громадську думку в ЄС стосовно ставлення до України та перспектив її інтеграції з європейським простором. Відзначено, що стратегія комунікації покликана впливати на формування позитивного іміджу України в ЄС, що є складовою її успішної реалізації. Запропоновано окремі рекомендації з підвищення ефективності реалізації Стратегії комунікації, що виокремлені з врахуванням критеріїв для визначення ефективності її реалізації. За підсумками реалізації Стратегії комунікації 2018-2021р. запропоновано здійснити детальний аналіз її ефективності з метою прогнозних перспектив оновлення та підвищення результативності у майбутньому.