Теоретичний аналіз місця та ролі Південного Кавказу в інтересах Сполучених Штатів Америки - Багірова, Айсель Мохоббат гизи (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
Мета дослідження ‒ проаналізувати місце і роль Південного Кавказу в забезпеченні інтересів США з використанням різних теорій геополітики та міжнародних відносин. У статті приводяться теоретичні основи місця і роли Південного Кавказа в інтересах США як при наявності, так і при наявності геополітичної боротьби між крупними державами світу в різних регіонах. Після холодної війни демократія і ринкова економіка почали розширюватися в східному геополітичному просторі. Зміцнення цих цінностей на Південному Кавказі може створювати їх в інших пострадянських регіонах, а також на Близькому Сході, оскільки Південний Кавказ знаходиться на перехресті між Європою та Азією. При підході до теми з точки зору геополітичної конкуренції, має значення той факт, що регіон межує з такими країнами, як Росія, Туреччина та Іран, і відповідає інтересам такої держави як Китай. Методи. При дослідженні теми були використані загальнонаукові методи дослідження, аналіз документів та праці відомих дослідників, загальний аналіз. Що стосується наукової новизни статей, то можна сказати, що були використані класичні та сучасні теорії міжнародних відносин і геополітики, і проведено порівняння між теоріями для комплексного аналізу. У статті з використанням різних теорій розкривається необхідність Південного Кавказа в інтересах США, як з точки зору альтернативного енергетичного та транспортного потенціалу між Європою та Азією, так і одного з основних центрів боротьби за першість в Євразії. Висновки. Після завершення ідеологічного протистояння в 1991 році з розпадом СРСР ряд держав Східної Європи, Південного Кавказу та Центральної Азії відновили свою незалежність. Завдяки своєму географічному положенню та багатим природним ресурсам Південний Кавказ є одним із стратегічно важливих регіонів світу та історично відіграє важливу роль у зовнішній політиці великих держав. У новій системі міжнародних відносин визначення місць і роли Південного Кавказу в інтересах великих держав, особливо в контексті інтересів США, свідчить про актуальність теми.