Адаптивність суспільства у сучасному світі - Тішко, Лілія (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
У статті досліджуються особливості адаптивності людей ХХІ ст. Акцентується увага на нагальній необхідності володіння цією характеристикою кожним індивідом для нормального співіснування з іншими членами суспільства та задоволення власних потреб. Мета: дослідження специфіки адаптивності суспільства у сучасному світі. Актуальність. Динамічність життя та нестабільність соціальних структур ставлять сьогодні перед суспільством неабиякий виклик. Така ситуація потребує від особистості гнучкості помислів та дій, тому питання адаптивності є дуже актуальним у сучасних умовах. Результати. Людство стрімко переходить від епохи потоку інформації до епохи ідей, де проблеми перетворюються у можливості. Динамічність життя свідчить про активну мобільність людей, ресурсів, систем та інших компонентів навколишньої дійсності. Сьогоднішній світ стрімко рухається у бік більш відкритого та глобалізованого суспільства, вимагаючи від своїх громадян безперервного розвитку. Тому сучасна людина повинна постійно адаптовуватися до нових ситуацій. Але є низка факторів, що заважають суспільству без перешкод трансформувати свій світогляд. Зокрема: життя в епоху натовпу, недосконалість системи освіти, суб’єктивне сприйняття цінностей, слабкість характеру. Розуміння цього та невпинна робота над собою – вагома сходинка до досягнення власного успіху, самореалізації та прогресивного розвитку всього суспільства. Висновки. Встановлено, що важливо відмовитися від закостенілих ментальних ілюзій, так як усе в світі стрімко змінюється і нічого стабільного немає. Дослідження підтвердило появу нагальної необхідності у трансформації свідомості людей, їх дій і, як наслідок, – життя в цілому. Адже той, кому є властивими гнучкість мислення та поведінки, легко адаптується до нових умов, через те, що гнучкість розуму, як і гнучкість тіла, дозволяють відчувати себе у житті більш комфортно та впевнено.