Соціально-філософські аспекти ролі економічних факторів у забезпеченні стійкого розвитку - Шюкюров, Масуд Агаяр оглу (Науково-теоретичний альманах Грані, 2022)
У статті проаналізовано роль економічних факторів у забезпеченні сталого розвитку з погляду соціально-філософських аспектів. Автор зазначає, що досягнення всіх необхідних умов сталого розвитку в процесі досягнення поставлених цілей має бути прямо пропорційним до розвитку інших сфер. Отже, тоді як один компонент сталого розвитку розвивається, інші, особливо загальний потенціал розвитку, значною мірою залежить від екологічної стійкості. Методи. У статті використовуються контент аналіз документів, аналіз наукових праць на тему, загальнонаукові та порівняльні методи аналізу. Новизна статті полягає в узагальненні робіт відомих вчених із сталого розвитку, з'ясування сутності концепцій, спрямованих на вирішення тієї чи іншої проблеми, з'ясування економічної складової життя суспільства як одного з найпомітніших напрямів сталого розвитку. Висновки. У висновку зазначається, що, незважаючи на екологічні ризики, створювані зусиллями країн, що розвиваються, виробничі системи розвинених країн продовжують збільшувати масштаби екологічних проблем. Через пандемію COVID-19 у 2020–2021 роках промислова міць світу вимушено сповільнилася, в результаті близько 200 мільйонів людей зіткнулися з голодом та серйозними економічними труднощами. Серед показників зростання у країнах різко зросла вартість збитків, завданого довкіллю економічними системами. Хоча зростання добробуту поступово стало ключовим показником при розрахунку зростання, стає все важче підраховувати наростаючі екологічні проблеми і збитки, які вони завдають. Зазначається, що наростання екологічних проблем не тільки знижує добробут суспільства. Це також посилює тенденцію до нестримної конкуренції між різними соціально-економічними системами. Щоб зрозуміти масштаби економічного зростання, досить згадати, що близько 500 років тому світовий валовий продукт становив лише 240 млрд доларів (порівняно з цінами 1990 року). 240 мільярдів доларів тепер становить ВВП окремих країн, таких як Туреччина чи Польща.