Генезис української національної ідеї у поглядах С.Дністрянського - Bychuk, I. O. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
У статті досліджено, що націоналістичний напрям в українській суспільній думці базувався на ідеї беззастережного визнання права кожної нації на державну незалежність. Одним з фундаторів націоналістичного напряму в Україні, який поставив проблематику українського націоналізму на науковий ґрунт, був Станіслав Дністрянський. Він виразно сформулював національнодержавну концепцію, в основу якої поклав оригінальну теорію суспільного зв’язку та своє розуміння національної ідеї. С.Дністрянський стверджував, що домінантою процесу національного творення має стати формування національної свідомості українського народу у спосіб творення ефективних громадських інституцій, а вже потім – логічне й закономірне здобуття державної незалежності. Він поширював поняття «свідомого суспільного зв’язку» лише на ту націю, в основі консолідації якої знаходилися національна самосвідомість і ментальні особливості, котрі нівелюють всі станові, династичні та релігійні відмінності, сприяючи формуванню єдиної національної ідеї, яка скеровує народ на протидію чужинцям і об’єднує розпорошені народні елементи в державній соборності. У своїй теорії суспільних зв’язків С.Дністрянський поєднував право народів на самовизначення із самовизначенням держав на основні національної ідеї та національної території. Він обґрунтував право державного самовизначення українців на їхній етнічній території на підставі національних демократичних традицій і теорії права народів на самовизначення.