Територіальні прикордонні суперечки в Іспанії – провідній державі Західної Європи - Гасімова, Ламія Гасан гизи (Науково-теоретичний альманах Грані, 2021)
Мета статті – дослідити територіально-прикордонні проблеми однієї із країн Західної Європи – Іспанії, вивчити прикладну практику принципу територіальної цілісності цієї держави, у системній формі на підставі значних джерел розслідувати, аналізувати вплив цих проблем на інші країни Європи та робити загальні висновки. У статті використано метод системного розслідування, різні методи системного розслідування застосовані на підставі еклектичного підходу. У зв’язку з проблемою зібрано, систематизовано, аналізовано та узагальнено джерела та література. У зв’язку з науковою новизною статті можна відмітити, що територіально-прикордонні проблеми в Іспанії, що більше всіх страждала від сепаратизму в Європі, були розглянуті з призми їх історичних коренів, Конституційних актів, які є основними в сучасному періоді, та правових проблем, етнополітичні проблеми, що існують в Іспанії, та механізми їх вирішування були докладно розслідувані. Висновок. В багатьох державах Західної Європи існують територіальні одиниці, а також різні етнічні, національні, релігійні групи та маргінальні меншини, які бажають незалежність. У сучасний період у багатьох національних державах основним фактором внутрішніх конфліктів є етнічний націоналізм. Іспанія – це одна із держав, яка зіткнулася з проблемою етнічного націоналізму. Каталонія, Баск та інші проблеми розглядаються як причина порушення територіальної цілісності Іспанії, а також як велика небезпека в Європейському Союзі у зв’язку з проблемою дезінтеграції. Хоч уряд Іспанії повідомив про те, що він ніколи не відмовиться від цілісності своєї країни, він не виключає надання додаткових великих прав регіону. У статті територіально-прикордонні проблеми в Іспанії, яка більше ніж інші держави страждала від сепаратизму в Західній Європі, були розглядані з призми їх історичних коренів, Конституційних актів, які є основними в сучасному періоді, та правових проблем. Зокрема в порівняльній формі було аналізовано відповідність позиції Європейського Союзу щодо цієї проблеми із загальними європейськими цінностями.