«Холодна війна» в програмах і діяльності лівих політичних партій і профспілок Канади (1956-1962) - Ткаченко, Вадим (Науково-теоретичний альманах Грані, 2021)
Мета статті – показати ідеологічну трансформацію лівої частини канадського політичного спектру від постсталінських зрушень до кубинської ракетної кризи. Представлений матеріал може бути використаний у подальших дослідженнях холодної війни з ідеологічного підходу. Результати дослідження можуть сприяти кращому розумінню історії «холодної війни» в Канаді, розглядаючи глобальне протистояння як конфлікт не лише наддержав, а й ідей. Стаття також є тематичним дослідженням політичних партій із врахуванням факторів, що спричинили організаційну нестабільність та зміни їх ідеологічної спрямованості. Основні результати: виявлено, що в канадському робітничому та соціал-демократичному рухах відбулися значні ідеологічні зрушення вправо. З іншого боку, наше дослідження показує, як комуністи зуміли зберегти свою ідеологію і подолати організаційну слабкість 1956-59 років, навіть якщо ціною була втрата деяких людей у своїх рядах. У статті показано широкий спектр факторів, які вплинули на цей дрейф. Стислі висновки: Показано, що в цілому канадські ліві були ослаблені в цей період. Найпотужніша ліва партія, Кооперативна Федерація Співдружності, продемонструвала на конференції 1956 року відхід від деяких марксистських тез, що привело її до подальших центристських перетворень, в яких вона була поєднана з робітничим рухом. Холодна війна вплинула на цей зсув у багатьох випадках, оскільки ліві програмні документи послідовно показують дистанціювання від комуністичних режимів, які називаються тоталітарними. Комуністична партія Канади залишилася єдиною і досить слабкою прорадянською силою, зберігаючи певну ортодоксальність у своїх доктринальних ідеологічних переконаннях. Її діяльність була також суттєво зменшена у масштабах через протидію суспільства як прихильникам сторони-суперниці Канади в «холодній війні». Оригінальність та наукова новизна даної статті ґрунтуються на тому, що вперше зроблено спробу розглянути програмні зміни канадських лівих з урахуванням факторів, які до них (або їх відсутності) призвели. Вперше проведено порівняння цих змін, що дає можливість охарактеризувати канадський політичний клімат у досліджуваний період.