PR у закладах соціального захисту населення: постановка проблеми - Dudaryov, V. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Метою статті є визначення можливостей реалізації PRтехнологій і функціонування служб по зв’язках із громадськістю в закладах соціального захисту населення. Паблік рілейшнз – це адресне управління станом громадської думки у певній сфері для презентації інтересів організації, створення її позитивного іміджу. Метою PR є формування ефективної системи зв’язків соціального суб’єкта з громадськістю на основі оптимізації його взаємодії з цільовими групами громадськості. Заклади соціального захисту населення не можуть ігнорувати паблік рілейшнз, розуміючи його вплив на ефективність їхньої діяльності. У цьому зв’язку робота із громадськістю повинна займати важливе місце в маркетингу соціальних послуг. Основними напрямами підвищення ефективності PR у закладах соціального захисту і соціального обслуговування населення є: вдосконалення нормативноправової бази; врегулювання фінансування PRдіяльності в закладах соціального захисту населення; кадрове забезпечення паблік рілейшнз (підготовка кваліфікованих спеціалістів на рівні вищого навчального закладу); підвищення ефективності соціальної реклами як PRтехнології в системі соціального захисту населення. Таким чином, ефективний PR, зокрема з використанням комунікаційних можливостей соціальної реклами, дозволить популяризувати соціальні програми і послуги соціальних служб і організацій, розширювати контакти з громадськістю і аналогічними організаціями, успішно виконувати соціальні замовлення і проекти, здійснювати освіту населення, надання інформації про соціальні проблеми тощо.