Поняття регіону як актора сучасних міжнародних зв’язків - Vlasov, V. H. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2015)
Останнім часом регіони почали брати активну участь у встановленні міжнародних зв’язків, вирішенні міжнародних проблем, претендують на роль повноцінних суб’єктів міжнародних відносин на рівні з національними державами. Це зумовлено процесами глобалізації, регіоналізації та демократизації суспільного життя. Поняття регіону є предметом різноманітних досліджень, політичних дискусій, міжнародних і національних нормативноправових актів. Але поки що відсутні дослідження, які б містили у собі універсальне визначення поняття «регіон», а також точне визначення регіону як учасника міжнародних зв’язків. Ця стаття присвячена аналізу та уточненню поняття регіону як активного учасника сучасних міжнародних зв’язків. Розглядаються найбільш поширені підходи до дослідження регіону: географічний, зовнішньополітичний, міжнароднополітичний, культурний, філософський, історичний та низка інших. Аналіз різних варіантів визначення регіону показав, що вони істотно відрізняються одне від одного і кожне з них концентрується лише на якомусь одному, часто вузькому аспекті, ігноруючи інші найважливіші характеристики. У статті показано, що надати універсальне визначення поняттю «регіон», яке б задовольнило абсолютно всіх, не є можливим. Це пояснюється тим, що зміст цього поняття дуже широкий і його визначення детерміноване лише вивченням конкретного наукового питання. Наприкінці статті уточнюється визначення регіону як учасника міжнародних зв’язків на основі аналізу розглянутих раніше наукових підходів.