Чинники поширення чайної субкультури в латиноамериканских суспільствах - Гром, І. С. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
Статтю присвячено проблемі дослідження відповідності практик споживання чаю латино-американським та індо-буддійським культурним цінностям. В результаті проведеного дослідження автором зроблено висновок про те, що чайна субкультура в суспільствах латинської Америки та Індії істотно різниться від чайної субкультури азійських суспільств в аспекті переорієнтованості на релаксаційні та наркотичні компоненти вживання чаю. На основі порівняння зроблено висновок про те, що в азійських суспільствах культура споживання чаю пов’язана із досягненням стану спокою, медитації, гармонії. В культурі латиносів та індусів чай є, перш за все, збуджуючий напій, властивості якого користуються попитом саме серед маргінальних соціальних груп. Закцентовано увагу на тому, що в Європі імпорт відповідних сортів чаю та попит на них підтримується в середовищі богемної інтелігенії, яка досягає стану натхнення/інспірації через змінені стани свідомості. Наголошено на тому, що середовище чуттєвої культури потребує маніакальності та ейфоричності і в той же час знецінює соціальну дисципліну, помірність, скромність, стриманість та інші етичні чесноти пересічної азійської людини. В кодексі соціальних чеснот індуса та латино-американця фігурують не покора авторитетам і ієрархіям, а пошук автентичності, насолоди, схильності до анархічного та девіантного способу життя. Звідси – попит на використання збуджуючих домішкових спецій та наркотичних речовин. Зазначена особливість може бути характеристичною не лише щодо етнокультури корінного населення, але q істотно посилюватись за рахунок присутності в міському середовищі англо- і франкомовних спільнот, вихованих в традиціях ліворадикальних ідеологій та європейського расизму. Для цієї групи наркостимулюючі чаї виступають допінгами художньої, наукової, філософської креативності.