Социокультурная адаптация иностранной молодежи к украинской студенческой среде: антропосоциогенетический контекст - Borinshteyn, E. R.; Kisse, A. I.; Orlenko, I. N. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті виявлено особливості соціокультурної адаптації іноземної молоді до українського студентського середовища. Обґрунтувано провідну роль антропосоціогенетіческого фактора в процесах соціокультурної адаптації сучасного суспільства. Охарактеризовано закономірності розвитку індивідуального, соціального і духовного в розвитку молодіжного соціуму та розкрито духовно-екзистенційну сутність українського студентства, позначити його трансцендентальні характеристики. Наукова новизна отриманих результатів полягає в тому, що вперше в українській соціально-філософської думці розроблено та проведено комплексне дослідження особливостей соціокультурної адаптації іноземної молоді, яка є частиною українського студентства, до мінливого соціокультурного середовища. Результати дослідження дають можливості поглибити знання про ціннісні орієнтації сучасної молоді, створити модель соціокультурної адаптації в суспільсті, що постійно трансформується. Соціокультурна адаптація іноземних студентів в разі комплексного (соціального, культурного, економічного, психологічного і політичного) вирішення питань найбільш ефективна. Подальша реалізація проекту допоможе іноземним студентам ефективно адаптуватися до нових соціокультурних умов їх життя та підвищити якість й рівень навчання студентів, що забезпечить високу вмотивованість оволодіння знаннями, вміннями і навичками. Запропонований комплекс заходів щодо вивчення ефективної адаптації студентів є однією зі сходинок до вирішення цієї проблеми в більш широкому діапазоні соціокультурної адаптації різних груп українського суспільства.