Феномен української радянської філософії - Kozii, I. V. (Науково-теоретичний альманах Грані, 2019)
У статті проаналізована низка думок сучасних українських науковців стосовно дефініції поняття «радянська філософія», а також її впливу на подальший розвиток філософської думки в Україні. Встановлено зв’язок між інтенсивністю популяризації ідеології марксизму речниками радянської філософії в Україні та ступеню свободи еволюціонування національних філософських традицій (в даному випадку української філософії). Також подано тлумачення таким поняттям, як «радянська філософія», «українська радянська філософія» з паралельним аналізом розвитку низки стрижневих векторів української філософії радянського періоду. Оцінено вплив основних концептів української радянської філософії на подальший розвиток національної філософії. Констатовано, що для подальшого незаангажованого розвитку саме української філософської традиції слід із необхідністю позбутися нав’язливого впливу радянського минулого, яке мало місце в українській історії впродовж багатьох десятиліть XX століття, а також продовжує опосередковано впливати і на українську сучасну філософію. Таким чином для того, щоб забезпечити собі подальший вільний розвиток української філософії, вітчизняним науковцям потрібно не заангажовано дослідити роль та місце тоталітарної ідеології (радянської філософії) в історії розвитку української філософської думки, а відтак мати змогу рухатися далі вже своїм власним шляхом. Отже потрібно максимально об’єктивно проаналізувати низку стрижневих та основоположних питань стосовно діяльності апологетів української радянської філософії. Подібний аналіз допоможе більш об’єктивно сформувати загальну «канву», у площині якої відбувався розвиток досліджуваного феномену, адже ми бачимо, що багато моментів еволюціонування радянської філософії або не висвітлені зовсім, або подаються у дещо спотвореному вигляді. Відтак сьогодні усе більше назріває нагальна потреба дослідження задекларованого феномену.